Хижа Дерменка

Хижа Дерменка се намира в Централна Стара планина, точно къде – ще си я видите по картите 🙂 Мисля, че е някъде южно от Троян, но до нея може да се стигне и от подбалканските градчетата.

В интерес на истина я намери Симона с цел да посрещнем новата 2006 г. Там се запознах и с Ира.

До Троян, по-скоро до хотелът, от който се тръгваше стигнахме с кола, а до самата хижа с трак. Беше зима, студено, а ние си мислехме, че тракът е голяма маршрутка на вериги. Но не беше. Беше двуместна кабина на вериги с ремарке. Добре че бях с дебелото яке! На вън пък бе истинска планинска буря и погинахме от студ. Но като се качихме ни чакаше приятна изненада!

Една хубава механа, с една голяма камина, и много винце от родата ни 🙂 Освен аз, Симона и Ира, с нас бяха Ивета и Катя.

Та както се бяхме намръзнали, така се разположихме близо до камината по къси ръкави и гащи (сложихме другите дрехи да се сушат) и се наляхме с вино като буренца 🙂 Якоо!

По онова време (краят на 2005) хижата явно бе скоро ремонтирана. Първите два етажа бяха с парно, в банята имаше подово отопление. На третият, където бяхме ние имаше як калорифер – от ония четвъртитите от соц-периода.

Ядохме пихме и се веселихме няколко дни, и на тръгване тракът се развали, преди да тръгнем де, та се прибирахме пеша. За късмет времето бе слънчево и топло, като за началото на януари и за около три часа се прибрахме. Но не без помощта на най-добрия приятел на моряка и планинаря – ботилчица тъмен ром 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *