Фото албум
Фото албум
Повече от 140 места
Над 13 000 снимки
Информация

За мен

Здравейте,

тези, които са посещавали тази страница, могат да не четат тези редове, но ако ви се занимава – заповядайте!

Казвам се Миро. Обичам да пътувам и снимам.

Тук ще се опитам да събера почти всички снимки, които съм направил от към 2004 година и са свързани с посещение на някакво интересно място. Ще се опитам да покажа това, което е привлекло вниманието ми и да дам някаква полезна информация за четящите.

Оказа се, че дори да има желание човек, за пътуване му трябват и съмишленици, а също и заплата, която да му стига за разходите. И стига да не прекаляваш с лукса и глезотиите не е необходимо много.

Специално за съмишленици извадих голям късмет, като се запознах с Ира. Благодарение на нея, пътешествията ми зачестиха през изминалите години, мераците за фото-техника също. Искам да благодаря също и на всички хора, с които съм бил някъде – Свет (първото ми ходене в Гърция); Симона – почти неизменен спътник и бирен фанатик (така и не се научи да пие тъмно пиво :); Ивета (нашия гид в Белгия); Васо – с който успях да се повозя от Германия до България; Стефан и Веси – домакините ни в Германия; Гери и Пешо – най-новите, но не последни по значение в отбора.

Като имаме предвид, че сайтът е посветен на пътуване и фотография тук е добре да добавя една малка хронология на камерите, които съм ползвал или са били в семейството:

  • до 1995 - Смена 8М. Доста разпространена камера в България на фирмата Ломо, до колкото четох в нета даже държал рекорд на Гинес за най-много продадени камери. Самата камера е ползвана от родителите ми, като малък снимането не ме влечеше много, пък и нашите не даваха да се бъзика човек със сложната машинка. Знам че излезе от употреба доста преди следващата камера, но все още е у дома :)
  • от 1995 до 2004 - Cannon Mate (toycam). Тази камера не е на Канон, на няколко места камери с този надпис се числяха към Кодак. В нета не успях да открия нещо официално за нея, само единични снимки на подобните й, но това със сигурнос е тя - линк.
  • от 2004 до 2005 - Photo Clip DM334SF. Това бе някаква странна камера на Дейзи Мултимедия. Разбира се качеството на снимките беше доста зле, което може да се види и в сайта.
  • от 2005 до 2007 - Pentax Optio 230. Това беше служебна камера, която разбира се ползвах и за лични нужди :) При нея качеството бе на ниво, интересно е, че като гледам снимките сега, след толкова години, намирам аналогия в цветовете между него и модел K-x. До като ползвах тази камера имах възможност да снимам и с един Canon PowerShot S2 IS, той бе с доста повече оптични приближение и това определно запали любопитството ми към супер зуумовете.
  • от 2007 до 2008 - Canon PowerShot A550. Не помня вече с подробности кога точно взех тази камера, знам че много харесвах снимките, които правеше. Ползвах я някъде до към средата на 2008.
  • от 2008 до 2010 - Olympus SP570UZ. Това бе първата му ултра зуум камера, и като по-скъпа играчка го ползвах доста повече време. Тя даваше доста повече контрол и тук за първи път започнах да чета за фотографските техники и да се опитвам да ги прилагам. Мога да кажа, че камерата бе добра, на моменти дори по-добра от следващата която взех.
  • от 2010 до 2011 - FujiFilm FinePix HS10. Продължих със супер зуумовете, но за няма и година установих, че се нуждая от огледално-рефлексна камера :) Та с Фуджито пробвах малко лунна фотография, дори си бях взел телеконвертор х1.4 или х1.7. С който постигнах отколо х50 увеличение. Разбрах, че сензорите на "сапунерките" са ми малки, когато на една сватба установих, че трябва повече светлина ако искаш да снимаш на тъмно деижещи се обекти :)
  • от 2011 до февруари 2018 - Pentax K-x. Първият ми DSLR, който ползвам и до сега. Изборът бе труден им ми отне бая време. Разбира се парите бяха фактор, представянето на тъмно бе другият. Разбира се не бях проучил всички за и против за отделните производители, но не мога да кажа нищо лошо за камерата. Цветовете са страхотни. Повече може да се прочете в нета.
  • през март 2018 за добро или лошо и аз се сдобих с един Никон - D7200. Решението бе взето много трудно. Все пак смяната на система е свързано с доста разходи, но протакането от страна на Pentax да дадат информация относно наследникът на K-3 II наклони везните. Друг фактор бяха децата, които растяха и не се интересуваха от това каква ми е камерата - те тичат и скачат и ти трябва да ги уловиш в движение.

Годините в хронологията едва ли са точни, по-скоро са ориентировъчни.

За контакти с мен може да пишете на mirilaika@abv.bg

Е, приятно разглеждане!