Фото албум
Фото албум
Повече от 140 места
Над 13 000 снимки
Информация

Храмът на Посейдон се намира на около колометър западно от Посиди, по главния път. Понеже все пак сме с малко дете и винаги количката е с нас не посмяхме да идем пеша. Не знаехме колко е движението или пък е широк пътя. Оказа се, че движение почти няма и можеше спокойно и пеша да се отиде. Табела по пътя не видях, но gps-а показа къде трябва да отбием.

Сега, като пише Храм на Посейдон не си представяйте храмовете в Рим или Атина :) В първия момент отиваме и гледаме една ограда с две дръвчета... Викам си - тука сигурно има извор между тях и са се плацикали самодивите с Посейдон! Аха да си тръгнем и в дясно гледам една леко ръждясала табела по темата и малка обрасла пътечка.

Оказа се че има и камъни - разкопки открили основите на някакви стени, зарязани и обрасли. Такива у нас с "лопата да ги ринеш", но явно в тази част на Гърция това има. Представете си ако вярно бяха само двете дръвчета :)

Пишейки това потърсих в нета инфо за обекта, както винаги ще се позова на Вики за научните данни:

История.

Храмът е разположен на равния, безлесен пясъчен нос Посиди, който навлиза навътре в морето, и на който в 1864 година е построен Касандрийският фар. Носът от древни времена запазва името на бога на морето Посейдон, което кара много учени да предполагат, че на него трябва да има негово светилище, макар и да няма запазени външни белези. Тукидид казва, че носът край град Менде се нарича Посейдонион (Ποσειδώνιον). Липсата на споменавания за храм е изненадваща, тъй като разкопките показват непрекъснато богослужение за най-малко хиляда години.

Предположенията за съществуването на храм на Посейдон са потвърдени при археологически тестове в 1989 г., когато край големи основи на сграда са открити чирепи, надписани с името на бога и с глагола ανέθεκεν (посвещавам).

Архитектура.

При разкопки в 1990 - 1994 година са разкрити четири големи сгради, които или са съседни или се застъпват леко. Това показва, че появата на нови сгради не елиминира напълно използването на по-старите. Това е по причина липса на място, тъй като храмът заема тясно полуостровно плато с ширина от 60 метра, така че храмът на повелителя на морето да е близо до царството му, подобно на храма на Посейдон на нос Сунио и този на Наксос. По-късно геоморфологията на носа се променя поради нанасянето на пясък.

Най-старата сграда на храма е засводената № 6 с дължина 14 m и ширина 5,40 m. Основите на стените ѝ са от необработен камък, а подът е от набита глина. В нея има много остатъци от жертвопринощения. Най-старите керамични останки са от субмикенския и протогеометричния период и оттогава е датирана и сградата - XI век. В нея са се принасяли жертви до VI - V век, когато е построена малката сводеста сграда № 5. В края на VII и началото на VI век е построена, използвайки северната дъга на № 6, новата засводена сграда № 3, с големи, грубо дялани камъни в основите и стените с дължина 25 m и ширина 7 m. Тя изземва основните функции на № 6 и в нея се извършват жертвоприношения в VI и началото на V век. Открита са много останки от жертвоприношения, атическа керамика и йонийски килики, изрязани оброзни надписи, железни ножове. На оброчните надписи е името на Посейдон и името на дарителя, винаги мъж, тъй като Пойдон е покровител на моряците.

Около средата на V век на мястото на жертвоприношенията от VI век и в контакт със западната страна на сграда № 3 е построен правоъгълната сграда № 1 с дължина 23 и ширина 8 m. Тя има типичния план на античен храм с пронаос и дълъг кораб без колонада. На запад от него са се оставяли посвещенията от V и IV век, най-вече чернофигурни атически съдове. Гравираните посвещения върху тези съдове са рядкост. Сграда № 2 с размери 20 на 16 m, чийто югоизточен ъгъл съвпада с югозападната част от храм № 1, е все още непроучена и не се знае нейното предназначение. Всички сгради са използвани по-късно като източник на строителни материали. Находките се съхраняват в Археологическия музей в Солун.

2017-05-23
1 / 4

 

Добавяне на коментар

captcha

Коментари

Няма коментари...