Фото албум
Фото албум
Повече от 140 места
Над 13 000 снимки
Информация

Съева дупка се намира близо до село Брестница и един от стоте туристически обекта. За това нямаше как да я подминем. Табели има достатъчно, за да стигнете без проблем до пещерата. В околностите й има някакви маршрути за обикаляне, но наша цел бе само пещерата, след което щяхме да отидем до Боров камък.

Печата за книжките се намира на касата. Цената за възрастен е 4 лв. Пещерата подобно на Леденика е в карстови скали и е доста студена – около 8-10 градуса, така че е добре да се носи дреха с дълъг ръкав.

Преди входа забелязах табела, че снимането било забранено, но всички си снимаха. И тук е момента да направя едно лирично отклонение. За пореден път се изумявам от нехайството на българите. Водача на групата спомена за прилепи, но дори и без тях пещерите са нещо, в което дневна светлина не влиза. Разбира се на 98% от снимащите въобще не им мина през главата да си спрат светкавиците! А светкавицата е доста по мощна от няколко лъча слънчева светлина.

Имал съм сапунерки и gsm-и с камера – всички имат опция за спиране на светкавица и преминаване към по-високо ИСО. Ама е по-лесно да четеш тъпотии по фейсбук, отколкото да си прочетеш упътването на камерата или телефона...

И дори не само за прилепите, лично на мен 2-3 пъти ме светнаха и хич не ми стана приятно, все пак в пещерата е сумрачно.

Бил съм на места дето се забранява снимате със светкавици (не в България), e как пък там един не снимаше святкайки? Значи някъде там, навън, може да се сетим или да четем табели, в България, където всичко си е наше не можем!

Та така, пещерата не е голяма, обиколката е 30-тина минути. Хубава е, спор няма.

2013-05-03
1 / 36

 

Добавяне на коментар

captcha

Коментари

Няма коментари...