Фото албум
Фото албум
Повече от 140 места
Над 13 000 снимки
Информация

От доста време мислех да обединя две галерии - София фрии тур и Нощна София, тъй като реално това са все снимки от град София. Сега обединената галерия е факт. След това обяснение ще приложа текстовете от двете галерии по-долу.

За София фрии тур ни светна колежката Гери. Не мина и седмица и тримца другари се записахме. Тази обиколка се организирала от някакви колеги от СУ и за радост на всички ни била безплатна. Това бе в началото на 2011, но гидовете с група туристи ги видях и към края на годината да обикалят из София.

Тази обиколка е предназначена предимно за чужденци, но може да отиде всеки. Странна е идеята да се почувстваш, като турист на място, на което си по цял ден :)

Обиколката започва от Съдебната палата – леле какви колони има тая сграда! Чак сега ги загледах! Да не говорим за всичките орнаменти по вратите и прозорците! След това отива към църквата Света Неделя и ЦУМ.

На площада пред църквата имаше странна изложба на мечки (после ходих пак да ги снимам). Всяка мечка представляваше отделна държава и няма да си изкривя душата ако кажа, че нашата мечка бе най-грозна и странна. И ако на китайската имаше дракон, а американската бе като Статуята на свободата, нашата не приличаше на нищо, и с нищо българско не се връзваше. Просто искам да кажа не тия, които я бяха рисували – идете се гръмнете! Една роза и едно кисело мляко да бяха нарисували – по-добре щеше да изглежда!

Минахме и през подлеза на ЦУК, а след това отидохме към банята, превърната вече в поредния музей или нещо такова.

Някъде там се оказа и свалената от Народното събрание петолъчка по времето на прехода 89-90-та година :) захвърлена в някакъв двор.

Разгледахме втори подлез на ЦУМ и отидохме към Президентството и църквата във вътрешния му двор.

От там по жълтите павета минахме край Етнографския музей, Народния театър Иван Вазов, Министерството на отбраната, Руската църква и завършихме в градинката на Парламента.

На покрива не Етнографския музей, между два комина се оказа, че имало част от известна класическа творба – не помня коя :)

Обиколката бе много приятна, гидовете също. Разказаха доста интересни неща, повечето от които не знаех :)

Та ако имате време – отидете!

Бях започнал да чета няколко книги за нощна фотография. Много е увлекателно. Едната бе именно за този вид техники, а другата за астрофотография. За съжаление към момента на писането не съм завършил нито една. Подятоха ги Unity, PHP и др четива. Но смятам да ги довърша.

Та най-после навих моите хора да пообиколим София вечерта и да поснимам. Маршрута общо взето следваше този от София фрии тур, може би малко по-съкратен. По онова време си бях с китака 18-55мм. Но съвсем скоро ще изпробвам и сигмата.

За тези които знаят по-малко от мен, ще кажа, че дори 18-55мм става за тая работа. Просто си вземете тринога и снимайте с 3 секундното забавяне на спусъка, за да не разклащате фотото (тва не важи за безогледални машинки). Също така снимайте на ниско ИСО за дълго време. И за всеки случай си заковете белия баланс на някаква опция различна от автоматичната.

Надявам се да харесате снимките, а аз се надявам да задобрея ;)

2011-04-20
1 / 88

 

Добавяне на коментар

captcha

Коментари

Няма коментари...