Фото албум
Фото албум
Повече от 140 места
Над 13 000 снимки
Информация

Когато за първи път отидох в Гърция бях въоръжен само с едно фотоапратче на фирмата Дейзи Мултимедия. Мисля, че се казваше Фото-клип. Бе около 3 мегаписксела и както в последствие установих /то се вижда/ снимките му бяха с ужасно качество. Преди това имах някакъв лентов Cannon Mate, от който бях страшно доволен.

Та целта на екскурзията бяха Солун, Митикас, Кавала, Метеори и остров Таосос. Годината беше 2004 - септември. С други думи няма да се впускам много в обяснения защото информацията ми може да няма давност.

Бяхме тръгнали през нощта, а на сутринта се отбихме до Солун, за по някоя снимка.

На кратко ще цитирам по-важното за Солун от Википедия:

Солун е основан от македонския цар Касандър през 315 г. пр.н.е. Дава му името на жена си Тесалоника, сестра на Александър Македонски. Баща ѝ, Филип II, я нарекъл така в чест на победата си над фокийците с помощта на тесалийските конници. Името може да се преведе като победа на тесалийците (Θεσσαλοί + Νίκη).

Градът е бил столица на една от четирите римски провинции в Македония след завладяването му от римляните. При второто си посещение в Македония Апостол Павел е проповядал в местната синагога, която е била главна за евреите от района, и е поставил началото на християнското братство и църква. Поради недоволството на местните еврейски водачи той напуска града и се отправя на запад, в град Верия.

Една от най-известните забележителности на Солун е Бялата кула (Λευκός Πύργος). Други по-известни са църквата „Свети Димитър“, градската крепостна стена, Галериевата арка, ротондата „Свети Георги“ и други. Градът е добре устроен, с големи площади („Света София“, „Аристотел“) и широки булеварди („Александър Велики“).

2004-09-22
1 / 9

 

Добавяне на коментар

captcha

Коментари

Няма коментари...