Фото албум
Фото албум
Повече от 140 места
Над 13 000 снимки
Информация

Нека първо споделим твърдите факти от кака Вики:

Село Мадара е разположено на 17 км източно от град Шумен, в подножието на историко-археологическия резерват Мадара.

Още по времето на цар Иван Шишман, на мястото на днешното село е съществувала крепостта Мадара (Мадра, Матерн). Селото е отбелязано в картите на турските военни и в описанията на възрожденски пътешественици като сателитно турско селище, населено най-вече от жени с "леко поведение". Известно е, че в края на 19 век по потока, който изтича от Голямата пещера, са били разположени няколко воденички, свързани с легенди за скрито имане и кървави истории.

Днешното село Мадара е основано от заселници от село Кюлевча след Освобождението и по-късни преселници от Трекляно, след това от Пиринско - през 1940-те години, през 1952, а след това и преселници от Софийско.

Културни забележителности са Мадарският конник и археологическия резерват Мадара.

Археологическият резерват Мадара е сред Стоте национални туристически обекта на БТС. Той е с лятно работно време от 8:00 до 19:00 часа и зимно работно време от 8:00 до 16:00 часа. Има печат. Ако е затворено, печатът е в хижа "Мадарски конник".

Не е случайно, че толкова неща от нашето минало са концентрирани в този район. Но скалната рисунка е доста по-загадъчна и тайнствена отколкото двете древни столици в района. Много са предположенията какво е изобразено на нея – Свети Георги или някои наш цар. Не е тайна обаче, че далеч на изток (в планината Тяншан, ако не се лъжа) също се намира местност Мадара с почти идентична сцена изсзечена там.

Местността е доста красива. До крепостта се качва по укрепен път в скалите, който е доста стръмен. Изкачването е по-леко от слизането :) От самата крепост гледката е доста обширна и красива. Но до като на платото е доста сухо, то в пещерите отдолу е хладно и зелено.

2012-08-30
1 / 37

 

Добавяне на коментар

captcha

Коментари

Няма коментари...