Фото албум
Фото албум
Повече от 140 места
Над 13 000 снимки
Информация

Каменните гъби (карфиоли според Монката) са друго скално образувание на около 20 км северно от Кърджали близо до отбивката на пътя за Асеновград. Намират се в околностите на село Бели Пласт, но за мястото няма табели. Просто ако се движите на север (трябва да е било) подминавате селото и гъбите са на 1 км след селото. Скалите са същите гадни бели риолити и туфи като тези на Вкаменената сватба.

Според Вики:

Природният феномен Каменните гъби (известен още като Скални гъби) е разположен на около 1 km северно от село Бели пласт, до самия път между Хасково и Кърджали. Местните го наричат Мантаркая.

Скалните образувания с формата на гъби са изваяни в риолитови вулкански туфи. Розовият цвят се дължи на минерала клоиноптилолит, а сините и черните петна са от манганови конкреции. Зеленикава багра идва от минерала селадонит. Самите скали са високи до 2,5-3 m.

Местността с площ 3 ha, в която се намират скалните формации, е обявена за природна забележителност на 13 май 1974 г. по силата на заповед №РД-552 на Министерство на околната среда и горите. В защитената местност могат да се наблюдават интересни видове птици: орел змияр, египетски лешояд, червенокръста лястовица, испанско и обикновено каменарче.

2013-07-27
1 / 5

 

Добавяне на коментар

captcha

Коментари

Няма коментари...