1 / 41
2013-05-02
image
Фото албум
Фото албум
Повече от 140 места
Над 13 000 снимки
Информация

На слизане от Острич, установихме, че има много време до вечеря. Вече бе станало поне 30 градуса и за това решихме да се разходим по Горската пътека. Ето какво пише за нея в интернет:

Екопътека “ГОРСКАТА ПЪТЕКА” – Изходният пункт на пътеката е на около 3500 м. от центъра на Тетевен по посока с. Рибарица. Най-ниската точка е на 460 м.н.в., а най-високата – 721 м.н.в. Денивелация – 260 м. Дължина на пътеката – 7 км. Продължителността на прехода е около 5 ч.

Сега, дали са 3,5 км не мога да кажа със сигурност, но започва при едно тясно мостче по пътя, където колите трябва да се изчакват - 42.906321, 24.307573. Дали пътеката е 5 км също не съм сигурен, по причини описани по-долу.

Ние спряхме колата в самото начало на пътя, но с кола може да се стигне доста навътре по пътеката. Това не е лоша идея, защото в тази си част се движите на открито и няма почти никаква сянка. След това пътеката навлиза в гора и нещата стават доста по-поносими.

Още в началото на гората ние попаднахме на един приказлив дядо :) и в лаф-моабет премина пътя в двете посоки :) Дядото ни разказа за Тетевен, за себе си, за случки от пътеката, разбира се избистрихме и политиката и комунизма и демокрацията :) Накрая – преди връщането ни почерпи със сушени сливи и страхотна сливова ракия :)

Инак пътеката е сенчеста, върви се покрай река, ни първата чешма и пейки за почива са доста след средата на пътеката. След това се продължава още половин до не повече от час и се достига края на пътеката. Там има заслон с огнище и някаква наблюдателница. Предполагам е направен от ловците, за да наглеждат построената наблизо хранилка за дивеч.

Все пак с тази пътека запълнихме деня.

На следващия ден, преди тръгване се отбихме до центъра на Тетевен. Отидохме до църквата и местния манастир, които се оказа доста малък по-мое мнение. Хапнахме по сладолед и потеглихме към Съева дупка.

2013-05-02
1 / 41

Добавяне на коментар

captcha

Коментари

Няма коментари...