Фото албум
Фото албум
Повече от 140 места
Над 13 000 снимки
Информация

На слизане от Острич, установихме, че има много време до вечеря. Вече бе станало поне 30 градуса и за това решихме да се разходим по Горската пътека. Ето какво пише за нея в интернет:

Екопътека “ГОРСКАТА ПЪТЕКА” – Изходният пункт на пътеката е на около 3500 м. от центъра на Тетевен по посока с. Рибарица. Най-ниската точка е на 460 м.н.в., а най-високата – 721 м.н.в. Денивелация – 260 м. Дължина на пътеката – 7 км. Продължителността на прехода е около 5 ч.

Сега, дали са 3,5 км не мога да кажа със сигурност, но започва при едно тясно мостче по пътя, където колите трябва да се изчакват - 42.906321, 24.307573. Дали пътеката е 5 км също не съм сигурен, по причини описани по-долу.

Ние спряхме колата в самото начало на пътя, но с кола може да се стигне доста навътре по пътеката. Това не е лоша идея, защото в тази си част се движите на открито и няма почти никаква сянка. След това пътеката навлиза в гора и нещата стават доста по-поносими.

Още в началото на гората ние попаднахме на един приказлив дядо :) и в лаф-моабет премина пътя в двете посоки :) Дядото ни разказа за Тетевен, за себе си, за случки от пътеката, разбира се избистрихме и политиката и комунизма и демокрацията :) Накрая – преди връщането ни почерпи със сушени сливи и страхотна сливова ракия :)

Инак пътеката е сенчеста, върви се покрай река, ни първата чешма и пейки за почива са доста след средата на пътеката. След това се продължава още половин до не повече от час и се достига края на пътеката. Там има заслон с огнище и някаква наблюдателница. Предполагам е направен от ловците, за да наглеждат построената наблизо хранилка за дивеч.

Все пак с тази пътека запълнихме деня.

На следващия ден, преди тръгване се отбихме до центъра на Тетевен. Отидохме до църквата и местния манастир, които се оказа доста малък по-мое мнение. Хапнахме по сладолед и потеглихме към Съева дупка.

2013-05-02
1 / 41

 

Добавяне на коментар

captcha

Коментари

Няма коментари...