Фото албум
Фото албум
Повече от 140 места
Над 13 000 снимки
Информация

Ако не си вземете печат от Царевец това може да сторите в Арбанаси – поредното старовремско село в района. Почти всичките ми познати, ходили там се надпреварват да обясняват колко е красиво. Да – както в Мелник, Етъра, Широка лък, Копривщица..., красиво, но нищо особено.

Имаше някакви църкви и манастири, но не съм ходил до тях. Другото, което има е кръчми и хотели – рай за феновете на яденето и пиенето.

Та поразмотахме се малко и седнахме да обядваме в механа (и хотел) Изворът – страхотен ресторант-градина :) стомаха си иска своето, пък ако и окото се радва – лошо няма.

В нета може да намерим следното описание на Арбанаси:

В никакъв случай не бива да пропускате и близкото до Велико Търново село Арбанаси, основано още през XIV век, което неслучайно е включено в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Селище с оригинална архитектура, църкви и къщи с богата вътрешна украса, живопис и дърворезба от XVI-XVII век. Какво трябва непременно да се види тук? Църквата „Рождество Христово", най-старата и най-голямата по площ, чиито стенописи са от неизвестни български майстори-зографи, като най-старата живопис е от XV-XVI век. И още „Свети Архангели Михаил и Гавраил", изградена върху основите на стара средновековна църква и довършвана на три етапа. Разположена е в красив притихнал двор, което й придава допълнително очарование. Посетете поне Констанцалиевата и Хаджиилиевата къща, макар че в Арбанаси 36 къщи са паметници на културата. А ако имате време, се отбийте и до Девическия манастир "Свето Успение Богородично", за да се докоснете до чудотворната икона на " Богородица Троеручица" със сребърен нимб.

2013-05-25
1 / 28

 

Добавяне на коментар

captcha

Коментари

Няма коментари...